Po co i dlaczego warto jeść roslinnie - Kuchnia wegańska

blog wegański

Każdy z nas ma swoje upodobania

Jeśli interesujemy się gotowaniem, to zapewne wiemy, że nie każdy z nas je wszystko. Każdy z nas ma swoje upodobania jeśli chodzi o jedzenie. Co za tym idzie, jeśli lubimy gotować, powinniśmy nauczyć się przygotowywać zarówno potrawy, któ

Po co i dlaczego warto jeść roslinnie - Kuchnia wegańska blog wegański
re składają się z mięsa, jak i to, w którym nie ma tego składnika. Wbrew pozorom kuchnia wegańska i wegetariańska jest bardzo pożywna i ciekawa. Każdy z nas może więc polubić produkty bezmięsne, które może znaleźć chociażby w swoim ulubionym supermarkecie. Jeśli do tej pory z jakiegoś powodu sami nie próbowaliśmy takich produktów, może warto zmienić zdanie i przekonać się do nich. Jeśli nam się to nie uda, to na pewno warto poznać przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie, które być może posłużą nam do przygotowania potraw dla naszych bliskich, którzy mięsa nie jedzą.


Zwiększona popularność jest powodem promocji ze

Kuchnia wegańska w ostatnim czasie zyskuję sporą popularność. Co raz większa ilość ludzi stara się zastosować przepisy wegańskie w swojej kuchni. Przekłada się to również na przepisy wegetariańskie, które przyciągają osoby, które nie są w stanie kompletnie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego i ograniczają się do zaprzestania spożywania mięsa. Zwiększona popularność jest powodem promocji ze strony celebrytów i osób aktywnych w mediach społecznościowych tych styli gotowania oraz ze zwiększającą się świadomością społeczną na temat pochodzenia produktów spożywczych.


Obydwa odnoszą się do diety bezmięsnej

Mimo iż te pojęcia często są ze sobą mylone, tak na prawdę różnią się w bardzo wielu kwestiach. Obydwa odnoszą się do diety bezmięsnej, ale to weganizm jest bardziej restrykcyjny w tej kwestii. Przepisy wegetariańskie pełne są mleka, miodu czy sera. Znaczna część zawiera też jajka. Kuchnia wegańska wyklucza natomiast spożywanie wszelkich produktów odzwierzęcych. Oznacza to zatem, że przepisy wegańskie nie zawierają tych składników. Białko tak potrzebne do funkcjonowania organizmów zastępowane jest białkiem roślinnym np. z orzechów, soi czy fasoli.